arkadaşlar ben makine müh. 4. sınıf öğrencisi olacağım. Ders programım bu şekilde, seçmeli derslerden birer tane seçeceğim. Sizce seçmeli olarak neleri seçmeliyim, piyasada en çok tutulan konular nedir? Bu seçmeli derslerin meslek hayatımıza faydası olur mu? Bu konuda fikir verirseniz sevinirim:)
TEKNİK SEÇMELİ DERS I
Otomotiv Müh. I
Isı Ekonomisi
Yağlama Tekniği
Plastik Şekil Verme
Gaz Dinamiği
Özel Takım Tezgâhları
Çelikler ve Isıl İşlemleri
TEKNİK SEÇMELİ DERS II
Isıl Analiz I
Doğalgaz Sistemleri
Hidrolik Devreler I
Döküm Teknolojisi I
Transport Tekniği
Bileşik Isı Güç Sistemleri
Kay. Hat. Ve Mua.
Yapı Tesisatı
TASARIM SEÇMELİ DERS I
Buhar Kazanları
Hidrolik Makinalar Tasarımı I
Bilgisayar Destekli Isıl Sis.Tas. I
Isı Değiştirici Tasarımı l
Mekatronik I
Makina Müh. Çözümlemeleri
Isıtma ve Klima
Döküm
Termo ve Akışkan. Mekaniği
Hidrolik Makinalar
Makine Dinamiği
Isıl Tasarım
Mukavemet
Isıl Kazanç
Makine Elemanları
Kaynak Yöntemleri
İçten Yanmalı Motorlar
Mekanik Titreşimler
Laminer Akış
Hidrolik Ölçüm
Uçak Yapı Malzemeleri
Endüstriyel Isıl İşlemler
Buhar Kazanları
Transport Tekniği
Kontrol Sistemleri
Takım Tasarımı
Yakıtlar ve Yanma
Motorlu Taşıtlar
Talaşlı İmalat
doomsday_26
09-09-2010, 11:11
TEKNİK SEÇMELİ DERS I
Plastik Şekil Verme
TASARIM SEÇMELİ DERS I
Talaşlı İmalat
seçmelisin bence elimden gelen yardımıda yaparım....yinede karar senin..
Ahmet Mikâil YAZICI
09-09-2010, 14:54
mekatromik alınması gerekir bence. Yinede bu bölümü okuyan arkadaşlar daha iyi bilir.
Emre ÖZKAN
09-13-2010, 11:47
Meslek hayatına elbette faydası olacaktır seçeceğin derslerin. Ama mucize yaratmalarını da bekleme. Çünkü, dertse öğrendiğin pek çok teorik şeyin, pratikte farklı olduğunu, göreceksin. Hatta bazen çok da fazla şey bilmediğini bile düşüneceksin. ama bu moralini bozmasın elbette. Önemli olan, okul sonrasında kendini nasıl yetiştireceğin. Sonuçta hiç kimse, okuldan herşeyi bilerek mezun olmuyor. Bize okulda verilen şey, ileride edineceğimiz bilgiler için sağlam bir alt yapı ve analitik düşünme yetisidir. Çok sevdiğim bir abimin güzel bir söz var. Mühendis dediğin kişi, her şeyi bilen değil, gerekli olan bilgiyi nerede bulabileceğini bilendir derdi. Bence çok doğru bir söz.
Senin ders seçimlerine gelince, öncelikle, hangi alanda çalışmak istediğin konusunda net misin? İmalat üzerine mi çalışacaksın, yoksa, ısı- enerji sektöründe mi faaliyet göstereceksin. Bu ayrımı yaptıktan sonra, seçmeli dersler ile ilgili tercihlerin biraz daha net olacaktır.Ha bu tercihi şimdi yapıp, mezun olduktan sonra fikir değiştirirsen ne olur? Hiç bir şey olmaz, Ben okul zamanımda Isı ve Enerji üzerine yoğunlaşmıştım. Ama şu anda bir fabrikada, üretim müdürlüğü görevindeyim ve imlat sektöründe çalışıyorum. Aynı şekilde, imalat dersleri alıp, kendi mühendislik bürosunda, mekanik tesisat ve doğalgaz işi yapanj çok sayıda arkadaşım da var.
ama kısaca derslere değinecek olursak,
Yakıtlar ve Yanma
Motorlu Taşıtlar
Buhar Kazanları
Transport Tekniği
Isıtma ve Klima
Makina Müh. Çözümlemeleri
İçten Yanmalı Motorlar
Isı Ekonomisi
gibi derslerin sana çok fazla bir şey katacağına inanmıyorum. Bahsi geçen dersleri zamanın da ben de almıştım. bir kısmı mecburi derslerdi, bir kısmı ise seçmiş olduğun ana dal'ın dersleriydi. Seçme şansım pek yoktu. Çünkü benim okuduğum dönemde, okulumda, 3. sınıfa geldiğimizde, bizden imalat ya da ısı-enerji ana dallarından birini seçerek yolumuza devam etmemiz bekleniyordu. Ama bana seçme şansı verilseydi, bu dersleri almazdım.
Mukavemet, Makina Elemanları, Makina Dinamiği, Termo, Akışkanlar Mekaniği ise aslında 2. ve 3. sınıfta verilen zorunlu derslerdir genelde. Bunları daha önce aldın ve yukarıda adı geçen dersler zorunlu derslerin bir adım ilerisi ni? Yoksa daha önce hiç almadığın dersler mi? Açıkçası bir mühendislik öğrencisinin, mukavemet, makina elemanları gibi dersler almamış olması son derece garip bir durum olur.
Sonuç olarak dediğim gibi, önce karar vermen gereken şey, yolunu hangi alanda çizeceğindir. eğer imalat sektöründe faaliyet göstereceksen, doğalgaz, yapı tesisatı, gaz dinamiği, ısı ekonomisi gibi dersleri almış olman sana çok fazla bir fayda sağlamayacaktır. Ama ısı ve enerji alanında bir tercih yapacaksan da bu dersleri alman, senin yararına olacaktır.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2006-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.